GüvercinciLer Forum III Guvercin III MUHABBET III KANARYA III PAPAGAN III KÖPEK III KEDİ IIII
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GüvercinciLer Forum III Guvercin III MUHABBET III KANARYA III PAPAGAN III KÖPEK III KEDİ IIII

GüvercinciLer Forum III Guvercin III MUHABBET III KANARYA III PAPAGAN III KÖPEK III KEDİ IIII TÜM HAYVANLAR III
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapOyun Salonu
KuraLLara Uymayan Olursa ÖzeL Msj La [Mardinci]'Ye Şikayet Eden Ödüllendirilicek. ArkadaşLar 7 Adet Moderatör Alımı Olucaktır.. İlgiLenen ArkadaşLar Lütfen [MardinLi]'iLe İrtibata Geçsin.. GÜVERCİNCİLER FORUM ...
SaaT
Archive
KULLANICI PANELİ
MANTARLAR Ve Korunması ConfigureProfiliniz
Bilgiler
Seçenekler
İmza
Avatar
MANTARLAR Ve Korunması Kwalletmanager Sosyal
Arkadaş ve Tanınmamış
Üye listesi
Grup
MANTARLAR Ve Korunması Newmsg Özel Mesaj
Gelen Kutusu
ÖM Gönder
MANTARLAR Ve Korunması Kthememgr
Gözlenmiş Konular
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» BURSA'DAN AYAKKABICI NİHAT ABİNİN SİNYALLİ KARABAŞ OYNARLARI
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Mart 08, 2010 9:36 pm tarafından İBRAHİM GÖKKAYRAK

» Zoonoz (Hayvanlardan İnsana Geçen) Hastalıklar
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:26 pm tarafından GüvercinciLeR

» c)Aşı Programı:
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:25 pm tarafından GüvercinciLeR

» Köpek Beslenmesinde Yapılan Hatalar
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:23 pm tarafından GüvercinciLeR

» köpek EĞİTİM TASMASI
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:23 pm tarafından GüvercinciLeR

» köpekler için DERİ SEVK NAYLON SEVK ZİNCİR SEVK
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:22 pm tarafından GüvercinciLeR

» köpekler için lazım olan eşyalar
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:22 pm tarafından GüvercinciLeR

» Hazır Mama Seçiminde Altın Öğütler..
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:21 pm tarafından GüvercinciLeR

» BARINAKLARIN BAKIM VE TEMİZLİĞİ
MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 4:21 pm tarafından GüvercinciLeR

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Anahtar-kelime
kuşları muhabbet
En iyi yollayıcılar
Mardinci
MANTARLAR Ve Korunması I_vote_lcapMANTARLAR Ve Korunması Voting_barMANTARLAR Ve Korunması I_vote_rcap 
GüvercinciLeR
MANTARLAR Ve Korunması I_vote_lcapMANTARLAR Ve Korunması Voting_barMANTARLAR Ve Korunması I_vote_rcap 
ßlack Raın
MANTARLAR Ve Korunması I_vote_lcapMANTARLAR Ve Korunması Voting_barMANTARLAR Ve Korunması I_vote_rcap 
İBRAHİM GÖKKAYRAK
MANTARLAR Ve Korunması I_vote_lcapMANTARLAR Ve Korunması Voting_barMANTARLAR Ve Korunması I_vote_rcap 
Kimler hatta?
Toplam 1 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 1 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 113 kişi Paz Tem. 30, 2017 11:32 pm tarihinde online oldu.
Anket

 

 MANTARLAR Ve Korunması

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Mardinci
GÜVERCİNCİLER -- > ADMİN

 GÜVERCİNCİLER -- > ADMİN
Mardinci


MANTARLAR Ve Korunması 3cfc6cbe9b5f994873e98f5d8805462f
Aktif Gücü :
MANTARLAR Ve Korunması Left_bar_bleue100 / 100100 / 100MANTARLAR Ve Korunması Right_bar_bleue

Aktif Puanı : 680
Mesaj Sayısı : 78
Mesaj Puanı : 755460
Reputation : 0
Yaş : 31
Nerden : ßursa
İş/Hobiler : Hayvan ßesLeme
Kayıt tarihi : 22/01/10

MANTARLAR Ve Korunması Empty
MesajKonu: MANTARLAR Ve Korunması   MANTARLAR Ve Korunması EmptyPtsi Ocak 25, 2010 12:18 pm

MANTARLAR
(ASPERGİRLOSE - MİKOZLAR)

Mantarların sebep olduğu enfeksiyonlar Mikozlar olarak adlandırılmaktadır. Bunlar küçük bitkiler sınıfından olan ve doğada kolayca rastlanabilen mikroorganizmalardır. Büyük miktarlarda alındıklarında ölü yada canlı bir organizmada hastalığa neden olan bir mikroorganizmaya dönüşebilirler. Mantarlar genelde cinsiyetsiz olarak çoğalırlar, ancak Spor denilen ve uygun olmayan koşullarda dahi yaşamalarını ve yayılmalarını sağlayan sürekli formları vardır.

Morfolojileri nedeniyle gövdeli mantarlarlar (Maya), ki Soor’a neden olan tetikleyicilerdendir ve İplik mantarı farklıdırlar. Son olarak Küf mantarları ki bunlardan Aspergillose türleri, korkulan Aspergillose’ye sebep olur.

Aspergillose:
Aspergillose denince, Aspergillus sınıfı küf mantarlarının kuvvetli bir enfeksiyon sonrası neden olduğu hastalık tanımlanmaktadır.

Ortaya Çıkışı ve Önemi:
Küf mantarları doğada bolca bulunmaktadır. Kuşlarda özel anatomilerinden dolayı enfeksiyon sonrası hastalık, solunum sistemlerinde bulunan hava keseciklerinin mantar sporları için ideal yerleşme alanı olmasından dolayı, daha sık görülmektedir. Genç güvercinler hastalanmakla birlikte, genelde sadece bir hayvan hastalanır. Ilık ve nemli havalarda hastalığa kolayca yakalananlar dengesiz beslenmiş, direnci düşük güvercinlerdir. Antibiyotik ile uzun süreli bir tedavi de Aspergillose için zemin hazırlayabilir.

Hastalık Tetikleyicileri:
Şimdiye kadar aşağıdaki küf mantarları fakültatif hasta edici olarak gözlemlenmiştir:
Dumangrisi piston küfü (A.fumigatus), sarı piston küfü (A.flavus), yeşil sporlu piston küfü (A.glaucus) ve siyah sporlu piston küfü (A.niger).
Küf mantarları doğada organik maddeler ile beslenirler ve bu nedenle küflenmiş alt malzemesi ve küflenmiş yemde daha çok bulunurlar. Şartlar uygun olduğu takdirde spor oluşturarak, üremelerini sağlarlar. Bunlar ise çok dayanıklıdırlar ve aylarca, hatta yıllarca yaşayabilirler. Şartlar uygun olduğu takdirde küf mantarları mikotoksin olarak adlandırılan zehirli gazlar üretebilirler.

Bulaşma ve Yayılma:
Klinik sabit bir Aspergillose’nin nedeni küflenmiş yem vasıtasıyla büyük miktarlarda alınmış veya salma içinde cereyan eden havada bulunan ve solunum sistemi ile alınan mantar sporlarıdır. Güvercinden güvercine bulaşma gerçekleşmez. Ancak yumurta kabuğu üzerinde bulunan sporlar yumurtaya basma esnasında üreyip yumurtaya girebilir ve böylece embriyonun ölmesine neden olabilir.

Hastalığın Oluşumu:
Solunum yolu ile giren mantar sporları özellikle hava keseciklerine olmak üzere akciğere yerleşir, orada köklenir ve belirgin olacak şekilde çimlenirler. Yem ile alınan mantar sporları sindirim yolu ile dolaşım sistemine ulaşır, damar ayrımlarına yerleşir ve enfeksiyon ocakları oluşturarak, özellikle akciğerde olmak üzere birçok organda yulaf – pirinç tanesi büyüklüğünde düğümler oluştururlar. Kuluçka süresi güvercinin direnci ve alınan spor miktarına bağlı olmakla birlikte, 3 ile 12 gün arasındadır.

Hastalığın Belirtileri:
Hastalanan güvercinler güç ve gagası açık bir şekilde nefes alır. Katılım göstermezler ve güçsüzdürler. Ölümden kısa süre öncesine kadar bile iyi beslenmelerine rağmen zayıflarlar, su tüketirler ve ishal olurlar. Gaga açıkken çoğu zaman dilde ve damakta sarı- kahverengimsi ya da yeşilimsi bir tabaka görülür. Direnci zayıf genç hayvanlar genelde akut olarak, yetişkinler ise kronik olarak, dört ile sekiz haftalık bir hastalık seyri ile hastalanırlar. Bu durumlarda kemiklerde enfeksiyon sonrası felç görülebilir. Klinik sabit bir Aspergillose çoğu zaman güvercinin ölümüne neden olmakla beraber, kendiliğinden iyileşmelerde rapor edilmiştir.

Otopsi:
Akut seyirde; genelde üst solunum yollarında topluiğne başı ile bezelye büyüklüğü arasında, çoğu zaman yuvarlak, elastik- yumuşak yada kıkırdak benzeri, gri – yeşil renk arası düğümler bulunur. Konsantre bir şekilde çoğalarak demir para (kuruş) büyüklüğünde ocaklar oluşturabilirler. Akciğerlerde oluşan ocakların şekilleri düzensiz olup, peynirimsidirler. Yüzeyleri süzgeç gibi deliklidir. Diğer iç organlar ve karın boşluğunda bulunan seröz katmanlarda da özellikle damar ayrımlarında sarı-grimsi, peynirimsi, yuvarlak, şekilsiz ocaklar bulunur.

Kronik seyirde hava kesecikleri kalınlaşmış ve iç tarafında küf çimi ile kaplı, kitle halinde spor bulunduran iltihaplar bulunur. Enfeksiyon süreci hava keseciklerinden başlayarak hava keseciklerinin içinde bulunduğu kemik sistemine yayılabilir.

Teşhis:
Teşhis ölmüş hayvanların açılmasıyla yapılır. Kronik seyirde, hava keseciklerinde küf mantarı çimi olduğuna dair bulgu tespit edildiğinde ilave muayene gerekmemektedir. Akut seyirde, organ değişiklikleri kültürel olarak kontrol edilmelidir. Küf çimi 24 saat içerisinde yapay üreme tabanında büyür ve 48 saat içerisinde türünün belli olduğu früksifiyon organları oluşturur.

Kronik hastalık seyrinde serolojik teşhis denenirken özel laboratuarda şırınga edilmiş antimaddeler yaklaşık 10 – 14 günlük hastalık süresi sonunda tespit edilebilmektedir.

Fark Teşhis:
Solunum güçlüklerinde Bulaşıcı Nezle ve solucan hariç tutulmalıdır. Özellikle akciğerde olmak üzere büyük organ değişikliklerine tüberküloz ve salmonella da neden olabilmektedir. Coli Enfeksiyonu sonrası granulom oluşumu da karıştırmaya sebep olabilir.

Tedavi:
Ağır hasta güvercinlerin tedavisi imkânsızdır. Bu tarz hayvanlar, hayvanları koruma yönünden, bekletilmeksizin imha edilmelidir. Hastalığın erken safhasında ve kıymetli hayvanlarda günde iki kez en az 10 dakika olmak üzere aerosol şeklinde antimiyotik etkili maddeler kullanılabilir. Burada Miconazol (Dactar-Jansen) ‘in etkili olduğu görülmüştür.

Önlem:
Hastalığa neden olan mantar sporları güvercinlerin yaşadığı çevreden geldiğinden, öncelikle mükemmel yetiştirme için gerekli koşullar eksiksiz sağlanmalıdır. Nemli ve küflü alt malzemesi kullanılmamalıdır. Salma düzenli olarak temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. Mantarlaşmış ve birbirine yapışmış yemler ki bunların kokusu farklıdır, verilmemelidir. Yemler serin ve kuru bir şekilde muhafaza edilmelidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://guvercinciler.yetkinforum.com
 
MANTARLAR Ve Korunması
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GüvercinciLer Forum III Guvercin III MUHABBET III KANARYA III PAPAGAN III KÖPEK III KEDİ IIII  :: GÜVERCİN HASTALIKLARI :: Fungal ve Protozon Hastalıkları-
Buraya geçin: